Gasztronómia

2009.02.26. 17:13

Egészséges étrenddel a stressz ellen

Természetes védelem a testnek, amikor nem a pirula, hanem a saláta a nyugtató

Rados

Az étkezéssel az ember sokat tehet azért, hogy leküzdje a stresszt. Az elkeseredést, a szorongást, a csüggedést, a félelmet, az alvási zavarokat, a feledékenységet, és a szellemi fáradtságot ugyanis fokozhatja a szervezet számára szükséges tápanyagok és vitaminok hiánya. A helyesen táplált ideg- és agysejtek ugyanakkor örömöt, kreativitást, szellemi frissességet, optimizmust teremtenek.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Természetes védelem a testnek, amikor nem a pirula, hanem a saláta a nyugtató
[/caption]

Vitaminhiányra utalhat a koncentrációs zavar, az idegesség, az alvászavar. Ilyenkor az idegek nem tudják megállítani a stresszhormonok fokozott termelődését. A lecitintartalmú ételek gátat vethetnek ennek. Egyéb előnyös tulajdonságaik mellett az idegrendszerre, az agy működésére és a memóriára gyakorolt hatásuk ismert. Fő forrásaik a tojássárgája, a marhamáj, a napraforgómag, a búzacsíra, a sörélesztő, a citrusfélék.

A glükóz energiát ad. Hiányakor az emberen úrrá lesz az idegesség. A megfelelő vércukorszinthez összetett szénhidrátok szükségesek: teljes értékű gabona, gyümölcs, saláta, főzelékfélék, burgonya. Ajánlott a fehérje: a hideg sült sovány sonkából, halból, csirkéből vagy pulykából. Kenyér helyett inkább sok saláta, sovány sajt legyen hozzá a körítés. Vacsorához pedig kitűnő egy kifacsart citrom vagy narancs leve.

C-vitamin van a paprikában, brokkoliban, krumpliban, almában, kiviben, szederben és a salátákban. Magnéziumot tartalmaznak a sötétzöld leveles zöldségek, a teljes kiőrlésű gabona, a tejtermékek, az olajos magvak. A B6-vitamin a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a káposzta, az uborka, a kukorica és a dinnye alkotóeleme. A kalcium kiváló természetes nyugtató, amelyből sok van a fűszernövényekben: a zsályában, a majoránnában, a kakukkfűben. Az E-vitamin hiánya idegrendszeri zavarokhoz vezethet. A hidegen sajtolt növényi olajok, a csírák, valamint a spenót, a kelbimbó és a brokkoli tartalmazzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva