Gasztronómia

2009.03.01. 10:22

A 4 legjobb zsírszegény desszert

Nem minden bűnös, ami finom. Na jó, egy kicsit, de ezekben a finomságokban zsiradékot elvétve, és kalóriát is csökkentett mennyiségben találunk.

BAMA

Fincsi, könnyű meleg sütemények: ideálisak a téli estékre vagy vendéglátáshoz. Kemény diéta esetén egyszerűen helyettesítsük a cukrot édesítőszerrel, vagy granulált cukorpótlóval, így szinte alig marad kalóriaértéke a desszertednek.

Mini csokis muffinok

Hozzávalók (12 muffinhoz):
0,8 dl víz
1 marék datolya durvára vágva
2 púpos evőkanál édesítetlen kakaópor
3 dkg étcsokoládé durvára vágva
3 evőkanál barna cukor
1 zacskó vaníliáscukor
1 nagy tojás
¼ teáskanál sütőpor
2 evőkanál liszt
olajpermet a formához
1 teáskanál porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Forraljuk fel a vízben a datolyát, majd aprítóban turmixoljuk össze a kakaóporral és a csokoládéval. Hagyjuk hűlni egy kicsit, aztán adjuk hozzá a cukrokat, sütőport, tojást és egy csipet sót is, és pépesítsük simára. Keverjük bele nagyjából a lisztet.

Nagyon vékonyan olajozzunk ki egy tapadásmentes muffinformát, és osszuk el a mélyedéseiben a tésztát. Süssük kb. 20 percig, vagy tűpróbáig, 1 percig hagyjuk a formában hűlni, csak aztán vegyük ki. Porcukorral meghintve tálaljuk.

3 muffinban

149 kalória, 6 gramm zsír, 4 gramm fehérje, 26 gramm szénhidrát

Barackos kávétorta

Hozzávalók (10 szelethez):
12 dkg barna cukor
40 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
2 dl zsírszegény tej
2 evőkanál olaj
1 evőkanál instant kávé
2 tojás
2 nagy őszibarack húsa felkockázva
2 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, barna cukrot és sót, egy másik tálban pedig a tejet, a kevés vízben feloldott kávét és a felvert tojást. Adjuk a lisztes keverékhez, gyors mozdulatokkal keverjük meg, majd forgassuk bele a barackot. Öntsük vékonyan kiolajozott tortaformába, szórjuk meg a fahéjjal elkevert cukorral, majd süssük kb. fél órát, míg a teteje kissé megpirul. Melegen tálaljuk, zsírszegény fagylalttal is nagyon finom.

1 szeletben

207 kalória, 3 gramm zsír, 4 gramm fehérje, 41 gramm szénhidrát

Kókuszcsók

Hozzávalók (48 darabhoz):
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
20 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál zsírszegény sűrített tej

Elkészítés:
Verjük kemény habbá a tojások fehérjét. Keverjük hozzá a citromlevet és a cukrot, majd a kókuszreszeléket és a sűrített tejet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzunk ki halmokat a masszából, és hagyjuk állni több órát, hogy kiszáradjon. Végül süssük meg 170 fokon 15-20 perc alatt.

1 darabban

120 kalória, 1 gramm zsír, 6 gramm fehérje, 26 gramm szénhidrát

Török alma

Hozzávalók (6 személyre):
10 dkg natúr, pirított mandulaforgács
24 szem szegfűszeg
6 savanykás zöld alma meghámozva, kimagozva
15 dkg barna cukor
2,5 dl víz
1,2 dl natúr joghurt
pár csepp mandulaaroma

Elkészítés:
Ha a mandula nyers, szórjuk egy tepsibe, és tegyük be pár percre 150 fokos sütőbe. Szúrjunk 4 szegfűszeget minden alma tetejébe, tegyük félre. Keverjük el a cukrot a vízzel egy akkora lábosban, amibe belefér 6 alma egymás mellé. Forraljuk fel, míg elolvad a cukor, majd tegyük bele az almákat. Kis lángon, lefedve főzzük puhára az almákat (12-15 perc), közben többször locsoljuk meg a sziruppal. Keverjük el a joghurtot a mandulaaromával, és csurgassuk a desszertestálra helyezett alma közepébe. Köré is csurgassunk egy keveset, és szórjuk meg a pirított mandulával. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Egy adagban

282 kalória, 9 gramm zsír, 4 gramm

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva