2009.11.20. 20:10
Az 5 legjobb sós rakott étel
Reneszánszukat élik a rakott ételek. Ami nem csoda, hiszen ha túllátunk a jó „öreg” rakott burgonyán, számos olyan egytálételt találunk, amit viszonylag gyorsan és baki mentesen össze lehet dobni, hogy aztán mindenki megnyalja utána a tíz ujját.
Mindenki szereti a kiadós ételeket, ezen belül a rakottakat. Ez az olyan első étkek egyike, amivel egy kezdő szakács is bátran próbálkozhat – könnyen sikert érhet el vele, hiszen egyszerű az elkészítése. Ugyanakkor a variációk száma végtelen, bárki igazi ízorgiát varázsolhat az asztalra. Mi mist a sósakból válogattunk.
Almás-sajtos rakott csirke
Hozzávalók:
2 db csirkemell, 3 db alma, 20 dkg füstölt sajt, 10 dkg bacon, 2 dl tejföl, só, bors, liszt
Elkészítés:
A csirkemelleket szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A tűzálló edény aljára tesszük a szalonnaszeleteket, utána rárakjuk a lisztben megforgatott csirkemell szeleteket.
Az almát káposztareszelőn a húsra reszeljük, majd az almára szórjuk a lereszelt sajtot, végül az egészet meglocsoljuk tejföllel. Sütőbe tesszük, ahol 30 perc alatt elkészül. Salátával vagy vajas burgonyapürével tálaljuk.
Cukkinis-sonkás rakott tészta
Hozzávalók:
60 dkg cukkini, 25 dkg tészta (penne vagy csiga), 2 dl tejföl, 2 tojás, 15-20 dkg gépsonka, 10 dkg sajt, só, bors, 5 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük. A cukkinit vajon sóval, borssal néhány percig pároljuk (nem kell, hogy megpuhuljon). A sonkát csíkokra vágjuk, a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A két tojást a tejföllel kikeverjük, megsózzuk, borsozzuk. A tészta felét kivajazott jénaiba tesszük, erre kerül a cukkini, majd a tészta másik fele. Leöntjük az egészet a tojásos tejföllel, hogy mindenhova jusson. A sonkát egyenletesen elosztjuk a tetején, rászórjuk a reszelt sajtot, és előmelegített sütőben megsütjük (20-25 percig lefedve, majd alufólia nélkül, amíg szépen megpirul).
Gombás rakott hús
Hozzávalók:
8 szelet sertésborda (vagy tarja, esetleg baromfi), 30 dkg gomba, 20 dkg főtt, füstölt tarja, 5 dl besamelmártás, 15-20 dkg (füstölt) sajt, só, bors, liszt, olaj, petrezselyem
Elkészítés:
A húst kissé kiverjük, megsózzuk, lisztbe forgatva kevés forró olajban hirtelen átsütjük és félretesszük. A visszamaradt olajban bors és finomra vágott petrezselyem hozzáadásával - a felszeletelt gombát megpároljuk, levét elfőzzük. Közben elkészítjük a besamelt és a lábast hideg vízbe téve kihűtjük.
Lapos tűzálló tál alján elhelyezzük a füstölt tarja-szeleteket, erre egymás mellé szorosan a húst. Mindegyikre 1-1 kanál gombát simítunk, majd lelocsoljuk a besamellel, és befedjük a vékony sajtszeletekkel. Lefedve, nem túl forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt aranybarnára pirul.
Halas rakott krumpli
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2-3 főtt tojás, 1-2 doboz halkonzerv (olajos vagy saját levében eltett hal), ízlés szerint: friss vagy mirelit zöldség (répa, gyökér, petrezselyem, borsó, kukorica, brokkoli, cukkini, gomba), só, bors, tejföl vagy joghurt; a kikenéshez: vaj; kemény sajt
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, karikákra vágjuk. A tojást keményre főzzük, majd karikákra vágjuk. A zöldségeket, ha friss meghámozzuk, megmossuk és apró kockákra vágjuk, ha mirelit, forró vízzel leöntjük, és szűrőn keresztül lecsepegtetjük.
Egy méretes hőálló tálat (lehetőleg olyat, aminek fedele is van) kivajazunk, a burgonya harmadát sorban lerakjuk, sózzuk borsozzuk, erre kerülnek a tojáskarikák (fele), majd a hal fele és a zöldség fele. Ezután egy újabb réteg burgonya, só, bors, tojás, hal, zöldség kerül, majd a burgonyával lezárjuk.
A tejfölt ízlés sózzuk, borsozzuk, kevés tejjel elkeverjük, és a tetejére öntjük. Ráöntünk 2 dl vizet vagy ugyanannyi fehérbort és forró sütőben lefedve kb. 25 percig sütjük. A fedőt levesszük, kevés reszelt sajttal megszórjuk, és további 20 percig sütjük-pirítjuk.
Lecsóval-krumplival rakott hússzeletek
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli, 60 dkg sertéscomb, 1 üveg lecsó, 3 fej fokhagyma, 1 kicsi paradicsomkonzerv, 10 dkg sajt, só, bors, olaj
Elkészítés:
A húst kiklopfoljuk, sózzuk borsozzuk, majd egy serpenyőben elősütjük. A krumplit félig megfőzzük, majd karikára szelve belehelyezzük a kiolajozott tepsibe. Ráöntjük az üveg lecsót, befedjük az elősütött hússal. A paradicsomkonzervet összekeverjük a zúzott fokhagymával, ezt rákenjük a hús szeletekre, és a végén az egészre sajtot reszelünk. Betesszük a sütőbe, és 180 fokon 40-50 percig sütjük.