Gasztronómia

2010.07.23. 00:00

Mángold: három zöldség egyben

Fehér, lila vagy piros levélnyele vastag, levele húsos, sötétzöld, igazán dekoratív zöldségféle, finom és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.

Mindmegette.hu

Mángoldtöri

Levélmángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla néven találkozhatunk a mángolddal. Igen régi kultúrnövényünk, a 17. századtól széles körben termesztették. A répafélék családjába tartozó díszzöldség. Ázsiában több ezer éve termesztik. Őse valószínűleg a vadon termő tengeri répa, rokona a cékla és a sárgarépa is.

Mángoldfélék

Itthon kétféle mángoldot termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél vagy metélőmángoldot, valamit a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről.
Előfordulnak köztes fajok, melyeknél mind a levélnyél, mind a levéllemez erőteljes, ilyenkor a két részt két különböző ételhez készíthetjük el.

A mángold levelének és szárának felhasználásáról, juhtúrós és töltött mángold receptekről itt olvashattok >>>

Zsolt spenótsalátáját mángolddal is csinálhatjuk >>>

Horvátországban gyakori az éttermek menüjében a mángold >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva