2010.08.31. 00:00
Délvidéki zamatok: könnyed ajvár
Sok éve találkoztam először a szóval, melyet mindjárt egy autentikus Szerbiából (pontosabban akkor még Jugoszláviából) érkezett, házi készítésű befőttesüvegbe töltött produktum is kísért. Fantasztikus volt!
Kissé füstös, enyhén csípős, nagyon gazdag ízek, a mással össze nem mérhető balkáni temperamentum egyesült az üveg tartalmában a hosszú, napsütötte nyár zamatosra érlelt zöldségeivel – az egészet tekintélyes mennyiségű olaj koronázta, hogy a nem kevésbé hosszú téli időszakban is légmentesen zárt és tartós maradjon.
A szinte feketére érlelt húsos paprikát, padlizsánt szabad tűzön sütötte készítője. A szerbiai paprikát ugyan azóta sem lelem, mégis kikísérleteztem egy lényegesen könnyebb, de igencsak zamatos alternatívát erre az igen sokrétűen felhasználható balkáni koncentrált nyárélményre.