Gasztronómia

2010.11.28. 00:00

Friss spenótból készült fogások

Ugyan az egyik legmegosztóbb zöldségféle: vagy nagyon szereti valaki, vagy egyáltalán nem hajlandó megkóstolni – már csak ezért sem érdektelen a sokakban rossz emlékként élő menzai spenótfőzeléktől tökéletesen eltérő módon elkészíteni.

Mindmegette.hu

Mártás és lepény

A friss spenót íze, vitamin- és ásványianyag-tartalma nem is mérhető a passzírozott, fagyasztott kiszerelésben kaphatóhoz, bár ez utóbbi is remek, egyszerűen elkészíthető és nem utolsósorban költségkímélő fogások alapja lehet. A jól elkészített spenótmártásnak, spenótos lepénynek vagy spanakopitának pedig igencsak sok barátja van. Ha azonban valakinek a kertjében terem, illetve hozzájut a harsogó zöld, friss levelekhez, mindenképp érdemes izgalmas fogásokban felhasználnia!

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Spenótos lepény piros paprikakockákkal
[/caption]

Arab közvetítéssel

A spenót is azon kultúrnövények egyike, amelyet az emberiség meglehetősen régóta hasznosít. Már a szó etimológiájának megfejtése is jelzi eredetét. A közönséges spenót tudományos elnevezése Spinacia oleracea, ami a perzsa ’ispānds’, ’ispānāch’ szóból ered. A Perzsia egykori területén vadon termő, majd domesztikált növény arab közvetítéssel jutott el Spanyolországba, ahol már a 9. századból maradtak írásos nyomai termesztésének espinaca néven. 

További spenóttörténelem, spenótpesto és spenótos lepény receptek cikkünkben >>> 

Spenótkrémleves Habliliomtól >>>

Spenótos lepény Habliliomtól >>>

Egy másik pesto Habliliomtól >>>


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva