Gasztronómia

2010.11.11. 00:00

Kelt kalácskoszorú: a Savarin

A Savarin koszorúformában sült kelt tészta, amelyet alkoholos cukorsziruppal átitatva, sok tejszínhabbal és gyümölcsökkel tálalnak.

Mindmegette.hu

Egy híres gasztronómus mondá

„Egy új fogás felfedezése több örömet okoz az emberiségnek, mint egy csillag felfedezése.” (Brillat Savarin) A mai világban szintén elgondolkodtató és változtatásra buzdító a francia jogász, politikus és gasztronómus elhíresült mondása: „Mondd meg, mit eszel, és én megmondom, ki vagy.” Nem vagyok hatásvadász, de nagyon érdemes ezeknél a gondolatoknál egy kicsit hosszabban elidőzni.

A következő gyűrű alakú, finom alkohollal bőven meglocsolt kelt tésztát Brillat Savarinről (ejtsd: brillá száváren) nevezték el, aki az „Ízlés Fiziológiája”című mű megalkotója, mely gourmet berkekben alapműnek számít, és akitől származnak a fenti sorok.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Savarin, koszorús kalács
[/caption]

Tokaji aszú, gesztenyeméz, szederragu és a Savarin

Én most az egyik kedvenc verziómat készítettem el: a Savarin tokaji aszúval kevert gesztenyemézzel locsolgatva, szederraguval tálalva valami elképesztő élményt nyújt.

Ehhez persze szükséges egy Savarin-forma, ami gyűrű alakú sütőforma (nem kuglóf), készülhet rézből, vagy lehet teflon bevonatú, mérete igen változó, kapható a 4 cm átmérőjű minitől a 30 cm-es nagy formákig. Amennyiben szeretnénk egy ilyet vásárolni, nyugodtan nevezzük a nevén az eladónál, mert ez a hivatalos neve, a dobozán is így szerepel (Savarin, ejtsd: száváren). Én a 8-10 centiset ajánlom, ez pont 1 adag, igaz, így ebből a formából többet kell vásárolni. Rendkívül jól mutat a gyűrűjében a tejszínhab vagy a gyümölcsragu.

Hogy mire használhatjuk még ezt a formát és hogy készül a Savarin cikkünkből kiderül >>>

Bogyós Savarin >>>

Epres Savarin >>>

Savarin-formában készül még: Frankfurti koszorú >>>


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva