Gasztronómia

2010.11.20. 00:00

Meggyes rétes kétszer

Egyes források Ausztriából, míg mások Bohémiából (Csehországból) származtatják, de persze Magyarországon is szinte nemzeti desszertnek számítanak almás, meggyes, mákos, túrós és egyéb változatai.

Mindmegette.hu

A hagyományos rétes

A különböző zöldséges, halas, húsos variációk is egyre népszerűbbek. Az eddig fellelt legrégebbi, kéziratos rétes recept 1696-ból maradt fenn, melyet ma is őriznek Bécsben.

A tésztájának nálunk legelterjedtebb hajszálvékony változata réteslisztből, zsiradékból és vízből készül igencsak nagy ügyességet igénylő munkával. Régi receptkönyvek gyakran részletes leírást adnak a készítéséről, de manapság a háztartások többségében jobbára készen vásárolt réteslapok használatosak a sós és édes rétesekhez. 

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Meggyes rétes
[/caption]

Kitekintés

Ismertek persze a leveles tészta, sőt kelt tészta alapú változatai is. Előbbit Magyarországon jobbára „tiroli” jelzővel illetik, míg az utóbbira pl. Vas és Zala megyében az idősebb korosztály tagjai ma is használják a „kőttes” elnevezést. A mi rétestésztánknál valamivel vastagabb a kelet-mediterrán és arab országok kedvelt yufka tésztája, ami számos sós, valamint édes lepény alapja is.

Meggyes rétes recept és elkészítési trükkök cikkünkben >>>

Habliliom készítette rétestésztából:

Ricottakrémes réteskosárka >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva