Gasztronómia

2011.01.24. 00:00

Csigák, bukták, briósok és más kelt tészták

A kelt tésztát övező, csodálattal tarkított félelem legjobb ellenszere, ha bátran, egy jó recepttel és néhány gondos útmutatással egyszerűen fogjuk magunkat és nekiállunk.

Mindmegette.hu

Egyszerűből bonyolultat

A péksütemények és a kelt tésztás édességek tárháza igen gazdag. Alapvetően egy jó állagú, rugalmas, leginkább kalácstésztára emlékeztető alapból igen sokféle módon készíthetünk desszertet. Ha igazán finom tésztát szeretnénk, akkor több tojássárgájával, vajjal és tejszínnel dolgozzunk, s egy kis cukrot is tegyünk a tésztába. A tészta összeállításánál játszhatunk az alapanyagokkal: a liszt egy részét kiválthatjuk darált csonthéjasokkal (dió, mandula, mogyoró) vagy kerülhet bele kakaó. Esetleg valamilyen fűszert is tehetünk bele. Jót tesz az édes kelt tésztának egy csipetnyi szerecsendió, őrölt fahéj, szegfűszeg, vagy – a svéd péksütemények mintájára – egy kis kardamom.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Édes kis zsemlécskék
[/caption]

Bukta, kuglóf, darázsfészek, csiga

A kinyújtott tésztát megtölthetjük túrókrémmel, aszalt gyümölcsökkel vagy lekvárral, buktának elkészítve. Megkenhetjük fahéjas, cukros vajjal, megszórhatjuk kakaóval, darált csonthéjasokkal, és hosszú kígyóban feltekerve akár egy vekni formában, akár egy kuglófformába egyengetve megsüthetjük. De a feltekert kígyót vághatjuk vastagabb szeletekre is, amiket aztán egy kivajazott tepsibe ültethetünk. Az így megsütött töltött kelt tésztatekercseket nevezik Ferdinánd-tekercsnek vagy darázsfészeknek, de csigának is.

A briósokról, zsemlécskékről, töltelélkekről cikkünkben olvashattok >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva