Hírek

2009.07.24. 06:00

Megéri Ausztriában ruhát vásárolni?

Az Európai Fogyasztói Központ hálózata idén májusban huszonhét, az Európai Unió tagállamaiban működő szervezete részvételével ár-összehasonlító projektet indított el. A felmérés során a fogyasztóvédők a legismertebb ruházati áruházláncokban kapható hasonló termékek árait vetették össze. Az eredmény: az azonos cégek által szabott árak is jelentős eltérést mutatnak országonként.

VG Online - Faludi Linda

A 2009 májusában végzett felmérés során a Zara, a H&M, és a C&A árait vizsgálták meg. A tagországokban működő Európai Fogyasztói Központok minden cég kínálatából három női és két férfi ruházati terméket vetettek össze. A pontos összehasonlítás érdekében fotók és termékszámok segítségével keresték meg az egymásnak megfelelő árukat. Bár a láncok termékkínálata országonként eltér, a fogyasztóvédelmi szervezet tapasztalata szerint az összehasonlítás egyértelműen megmutatja, hogy egyes országokban jóval olcsóbban vásárolhatóak meg ezek az árucikkek.

Érdekes adat, hogy a Portugáliában talált árak átlag 10 euróval alacsonyabbak az európai átlagnál. Ahogyan az várható volt, a skandináv államokban jellemzően magasabbak az árak, ugyanakkor ebben a régióban is jelentősek az eltérések. A H&M például Svédországban viszonylag kedvező árakat alkalmaz, a szomszédos államokban, így Norvégiában azonban az európai átlag fölötti árakon kereskedik. Hasonló a helyzet Szlovákiában, ahol a C&A jóval magasabb áron, 43 euróért kínálja azt a farmert, amit Európa más országaiban, például Ausztriában 29 euróért értékesít.

A felmérés szerint az eurózónán kívüli államokban az árkülönbségek jelentősebbek, mint a közös európai valutát alkalmazó országokban. Az EU új tagállamaiban a ruházati termékek legalább annyiba kerülnek, ha nem drágábbak, mint a régi tagállamokban.

Magyarország az árak tekintetében a középmezőnyben található, az árak inkább magasnak mondhatóak európai összehasonlításban. A H&M mindegyik vizsgált terméke (póló, farmer, pulóver) olcsóbb Ausztriában, mint nálunk. Ugyanakkor a C&A árai Magyarországon kedvezőbbek, mint nyugati szomszédunknál, ugyanez igaz a Zara termékeire is.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva