Hírek

2009.12.10. 15:22

Felháborítónak tartják a Sláger viselkedését

Nyílt levélben fordult kilenc nagykövethez az econet.hu Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az FM1 Zrt. vezérigazgatója. Balázs Csaba és Kádár Tamás két országos napilapban és egy gazdasági lapban megjelentett levélben a nagykövetek azon lépésére reagál, amelyben felhívták az ország figyelmét a nem transzparens gyakorlatokra a műsorszórás területén.

Világgazdaság Online

Az aláírók leszögezik: az FM1 Zrt. soha semmilyen formában nem pályázott politikai, vagy beszélgetős rádió megvalósítására, pártkötődése nincs. Hozzáteszik: a pályázatot a nominálisan is legmagasabb érvényes ajánlatot benyújtó pályázók nyerték meg, a pályázati felhívás egyetlen tényleges versenyelemet tartalmazott, amelynél sehol a világon nem ismernek objektívebbet, ez pedig a díjverseny. Mint írják, az ORTT az egyetlen jogszerű döntési lehetőséggel élt, amikor a legjobb ajánlatot benyújtó pályázókat nyilvánította nyertesnek a két meghirdetett országos frekvencián.

Az econet.hu és az FM1 vezetője szerint nem igaz, hogy az FM1 Zrt. által ajánlott műsorszolgáltatási díj irreálisan magas. A második helyezett Danubius és az FM1 által ajánlott műsorszolgáltatási díj közötti mintegy 2 milliárd forintos különbségből hozzávetőlegesen 1,7 milliárd forint az utolsó két évben merül fel, ami az elvileg 2014-re tervezett digitális átállást követő időszakra tehető. A digitális átállást követően az FM1 Zrt. analóg műsorszolgáltatási joga megszűnik, illetve radikálisan átalakul a műsorszolgáltatási piac. A konzorcium azzal számolt, hogy ezek a változások kedvezőek lesznek a magyar államkassza és az adófizetők számára, ami nem irreális, hanem inkább ésszerű feltételezés egy, a piacra belépni kívánó üzleti vállalkozás részéről – szögezik le.

Balázs Csaba és Kádár Tamás visszautasítja a leköszönt ORTT-elnök kijelentéseit, amelyek véleményük szerint súlyosan rombolják az FM1 Zrt. és a hozzá tartozó vállalatcsoport, valamint Magyarország megítélését.

A három napilapban megjelenő nyílt levél aláírói úgy fogalmaznak: felháborítónak tartják, hogy a vonatkozó jogszabályok megsértése miatt egyébként többször megbüntetett Sláger Rádió magát a magyar sajtószabadság védelmezőjeként tünteti fel.

Előzmények

Október 28-án az Advenio Műsorszolgáltató Zrt.-t és az FM1 Konzorciumot hozta ki győztesként a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia használati jogosultságának a megszerzésére kiírt pályázatain az ORTT. Majtényi László már ekkor közölte: az eddig született döntéseket rossznak és következetlennek tartja. Úgy vélte: minden erőfeszítése ellenére sem sikerült a politikát távol tartania a testület munkájától. Az elnök a döntést követően lemondott tisztségéről és kijelentette, hogy a politika áll a háttérben.

November 19-én 0.00 órától a jelenleg a Sláger Rádió programját sugárzó országos hálózat frekvenciáin a Neo FM, a Danubiusén pedig a Class FM adása hallható. A Sláger Rádió november 4-én benyújtotta  keresetét a Fővárosi Bírósághoz az ORTT döntése kapcsán. November 19-én figyelmeztette Magyarországot a „nem transzparens” viselkedés, azaz a korrupció negatív utóhatásaira kilenc állam budapesti nagykövetsége, amelyek befektetői képviselik a nálunk megtelepedett külföldi működő tőke jelentős részét. Erre válaszolt most az econet és az FM1 vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva