Hírek

2010.07.22. 06:00

Jogdíjas brokkoli

Döntő befolyást gyakorolhat a mezőgazdasági termelés jövőbeni alakulására az arról folyó vita kimenetele, hogy lehessen-e jogvédetté nyilvánítani egyes állat és növényfajokat. Precedens értékű lehet az Európai Szabadalmi Hivatalban (EPO) jelenleg vizsgált üggyel kapcsolatos döntése. Egy brit cég még 2002-ben levédette az általa nemesített brokkolifajtát, de a döntést azóta több cég is megtámadta.

Világgazdaság Online

Mezőgazdasági termelők, környezetvédelmi szervezetek, egyházi emberek tiltakoztak a héten az EPO Münchenben található, Isar-parti irodaépülete előtt a növény- és állatfajták szabadalommal történő levédhetősége ellen. A demonstráció kiváltója az volt, hogy a szervezet kedden és szerdán a brit Plant Bioscence cég által 2002-ben bejegyeztetett brokkoli-szabadalom elleni beadványokról tárgyalt. Bár az ügyben csak októberre várható végső döntés, a kedélyeket a mostani ülés is felborzolta.

A Plant Bioscence által nemesített brokkoli a hagyományos keresztezés és géntechnológiai beavatkozások kombinációjának eredményeként jött létre. A cég állítása szerint az általuk kitenyésztett fajta a hagyományosnál nagyobb koncentrációban tartalmaz rákellenes hatóanyagot. A 2002-ben bejegyzett szabadalom nemcsak a magára a növényre, de az ugyanilyen eljárással létrehozott vetőmagra is vonatkozik.

A szabadalmat 2003-ban és 2004-ben is megtámadta egy francia és egy olasz cég, illetve a holland Unilever konszern is - írja az FAZ. A kifogás alapját az 1973-as európai szabadalmi megállapodás képezi, amelynek értelmében a „lényegében biológiai és nem „technikai” módszerrel, vagyis tenyésztéssel létrehozott állat- és növényfajták nem védhetők le szabadalommal.

Az EPO eddig csupán rendkívül óvatosan annyit nyilatkozott, hogy a növény- és állatfajták levédhetőségének tilalma továbbra sem vita kérdése. Ugyanakkor azt is tisztázni kell – teszi hozzá a hivatal – hogy az adott eljárás tényleg csak biológiai, vagyis hogy olyan lépésekből áll-e, amelyek az ember beavatkozása nélkül is elképzelhetők lennének a természetben. A Plant Bioscience rákellenes brokkolija, illetve az izraeli mezőgazdasági minisztérium által bejegyeztetett szárazságtűrő paradicsom esetében azonban éppen ez a kérdéses, mivel az eljárásban géntechnológiai lépések is szerepelnek.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva