Hírek

2011.01.24. 11:43

Magyar embernek magyar földet a nyugdíjhoz!

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára szerint érdemes lenne bevezetni a termőföld, nyugdíj-előtakarékossági célú vásárlását.

Agromonitor

Horváth Gábor szerint a nyugdíj-előtakarékossági céllal termőföldet vásárlók számára a földtörvényben elővásárlási jogot kellene biztosítani, meghatározott tulajdon-méretig, amely lényegesen alacsonyabb a 300 hektárnál - írja az Agromonitor.

A főtitkár kalkulációi szerint ez 15-30 hektár lehet személyenként. Ki kellene terjeszteni a jelenleg 20 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási adókedvezményt. A spekuláció megakadályozására szigorú – 20-30 éves – időkorlátokat kell előírni az eladásra, illetve elő kellene írni az adókedvezmény visszafizetési kötelezettséget (20 éven belüli eladásnál a kedvezmény 10-szeresét, 20-30 év között pedig arányosan csökkentve).

Azzal a feltételezéssel élve, hogy a magyar termőföld többsége nyugdíj-előtakarékossági célú befektető magánszemélyek tulajdona, akkor közel 400 ezer magyar ember lenne tulajdonos, amely tartós védelmet jelentene a külföldi tulajdonlástól. Talán reálisabb úgy számolni, hogy a termőföld-terület 50 százaléka agrárpolitikai célú tulajdonlást, 50 százaléka nyugdíj-előtakarékosságot szolgál, akkor az utóbbi körben 200 ezer honfitársunk kapna lehetőséget – állítja Horváth Gábor. Ez pedig lényegesen több annál, mint amit a családi gazdasági kedvezménnyel – a 300 hektáros személyenkénti korlátot figyelembe véve – el lehet érni, hiszen ott csak 10-15 ezer fő a kedvezményezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva