Inyencségek

2008.06.19. 16:22

Most tegyen el zöldfűszereket a télre!

Friss fűszernövényeket télen sem lehetetlen beszerezni, de ilyenkor, a szezonban könnyebb felhalmozni a készleteket, illetve a feleslegessé vált adagok is megmenthetők a főzés végén.

Árvay

Friss fűszernövényeket télen sem lehetetlen beszerezni, de ilyenkor, a szezonban könnyebb felhalmozni a készleteket, illetve a feleslegessé vált adagok is megmenthetők a főzés végén. A konyhaablakban cserépben nevelgetett tárkonyról, rozmaringról, bazsalikomról learatott leveleket, vagy a piacon beszerzett petrezselyemzöldet frissen feldolgozva hosszú időre le lehet fagyasztani, hogy soha ne legyen belőlük hiány.
A legegyszerűbb az összevagdalt, vagy egészben hagyott zöldeket jól záródó – lehetőleg légmentesen lecsukható – műanyag edénybe tenni. A frissen tartó fólia is megfelelő, a fagyasztóban ez is sokáig megőrzi a fűszernövények aromáját.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Friss fűszernövényeket télen sem lehetetlen beszerezni, de ilyenkor, a szezonban könnyebb felhalmozni a készleteket, illetve a feleslegessé vált adagok is megmenthetők a főzés végén.
[/caption]

Az összevagdalt, felaprított zöldféléket érdemes a tárolás előtt kisebb adagokra porciózni, hogy főzéskor csak a szükséges mennyiséget kelljen felengedni belőlük. Erre a célra kitűnőek a jégkockatartó edények. A növényből készített gombócokkal megtömött rekeszeket kevés vízzel töltse fel, s így helyezze a fagyasztóba. Főzéskor elég egy-egy fűszerkockát dobni az ételbe.

Még jobb módszer, ha az összevágott zöldfűszert puha vajjal keverik össze. A masszát előbb alaposan le kell hűteni, hogy megkeményedjen. A tömböt ezután apró kockákra lehet szeletelni, és műanyag zacskóban elrakni télire a mélyhűtőben. A kis darabkákkal nagyszerűen ízesíthetők a raguk, de a frissen tálalt rostonsülteken is gusztusosan mutatnak az olvadó fűszervaj kockák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva