Inyencségek

2008.08.28. 07:15

Nem mindegy, hol pirul a sütnivaló

A sütés az ételek magas, 180 celsius fok feletti hőmérsékleten történő hőkezelése. Noha látszólag mindegy, hogy hol sül az étel, a végeredmény szempontjából döntő lehet, hogy olajban, mikróban vagy grillen pirultak a falatok. A felhasznált zsiradék mennyisége, a sütés hőmérséklete, de még a berendezés fajtája is befolyásolja a fogások ízét.

ÁNT

Mikrohullámú sütés Az agglegények megmentője a mikró. Leégetni szinte lehetetlen benne az ételt. A készülék elektromágneses erőtérbe helyezett anyagok a bennük lévő szabad vízrészecskék rezgése során keletkezett súrlódás miatt melegszenek fel. Elvben bármi elkészíthető mikróban, valójában azonban melegítésre a legalkalmasabb.

Infra sütés A sütés őse, a parázsra dobott húselkészítés. Ezt helyettesítik a modern grill-készülékek elektromos fűtőszálai. A sülő anyag felületét éri az egyenletes, magas hősugárzás. Ezért alakul ki az élvezeti értéket növelő pirult kéreg. Elsősorban magas zsírtartalmú húsoknál ajánlott. A szárnyasokat gyorsan kiszárítja az olaj nélküli forróság.

Hagyományos sütés A gáz- és villanysütők sajátossága, hogy az ételek zárt térben készülnek el bennük. Ilyenkor a nyersanyag a levegő közvetítésével éri el a szükséges hőmérsékletet, az ízek sokkal jobban összeérnek.

Játsszon a zsír mennyiségével!

A zöldségeket, natúrszeleteket kevés zsiradékban vagy zsírmentesen kell elkészíteni (grillsütő, kerti grill). A magas hőmérséklet gyors átsülést biztosít, ugyanakkor könnyen megéghet az étel.

A bundázott ételek, a burgonya és tésztafélék elkészítésénél bő zsiradékra lesz szükség. Az ételeket ilyenkor teljesen belepi az olaj, amelynek hőmérsékletét az anyag jellege határozza meg. Az előbbi eljáráshoz képest azonban itt mindig alacsonyabb a hőfok.

A pirítás ezzel szemben nagyon magas hőfokon, de kevés zsiradékkal történik. Lényege, hogy a gyors kéregképződés megakadályozza a víztartalom eltávozását.

A bundázott ételek, a burgonya és tésztafélék elkészítésénél bő zsiradékra lesz szükség. Az ételeket ilyenkor teljesen belepi az olaj, amelynek hőmérsékletét az anyag jellege határozza meg. Az előbbi eljáráshoz képest azonban itt mindig alacsonyabb a hőfok.

A pirítás ezzel szemben nagyon magas hőfokon, de kevés zsiradékkal történik. Lényege, hogy a gyors kéregképződés megakadályozza a víztartalom eltávozását. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva