Inyencségek

2008.09.12. 06:07

A nyúlhús is értünk van

El kellene végre felejteni azokat az időket, amikor sokan a szegény tapsifülest sajnálva nem voltak hajlandók nyúlhúst enni. Pedig az is haszonállat, és jól elkészítve egészségesen finom.

Rados Virág

A szárnyasok és a véres húsok mellett a hazai gasztronómiában némileg elsikkad a nyúlhús. Pedig finoman elkészíthető, és ráadásul egészséges
– állítja Dánielné Rózsa Ágnes dietetikus. Nem is gondolnánk, hogy a nyúl kulináris szerepe földrészenként és országonként eltérő. Érdekesség, hogy Magyarország a tapsifüles húsának előállításában a világon a kilencedik helyen áll, és Európa második legnagyobb nyúlhúsexportőre. Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Németországban és Belgiumban azonban a konyhában is nagy hagyománya van a könnyen emészthető, sovány fehér húsok közé sorolt nyúl evészetének.

Mivel e hús nálunk kevéssé ismert, érdemes áttekinteni élettani hatásait. Nagy előnye, hogy nem hizlal, és az összes hús között a legkönnyebben emészthető. Ajánlott fejlődésben lévő gyermekeknek, betegeknek, várandós kismamáknak, kisbabáknak, vérszegényeknek. Májában sok az A-vitamin, amely antioxidáns hatása révén védi a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. A nyulat némileg másképpen kell fűszerezni, mint a többi húst. Különben az ember, főként, ha nem szokott hozzá, némi „mellékízt” érzékel fogyasztásakor. Jót tesz neki a páclé, amely finommá, porhanyóssá teheti, s a bor is kellő zamatot ad. Megfelelő zöld- és szárított fűszerekkel, zöldségekkel megbolondítva ízletes ételek alapja.


[caption id="" align="alignleft" width="280"] Almás Nyúl
[/caption] Almás nyúl

Hozzávalók 8 személyre:
2 gerezd fokhagyma, 1 és fél kg nyúlhús (comb és gerinc), fél dl ecet, fél dl + 2 ek. olaj, 2 babérlevél, 2 ágacska rozmaring, 1 zöld vagy sárga alma, fél dl almalé, 3 ek. borókabogyó, kevés zöldségleves kockából

Előkészítés:
A fokhagymát tisztítsa mag. A combokat két részre, a gerinceket 3 darabra vágja, egy nagy tálba fektesse, öntözze meg az ecettel és fél dl olajjal, sózza, borsozza, adja hozzá a fokhagymát, a babérlevelet, a rozmaringot, és néhány órát pihentesse. Az almát vágja félbe, csumázza ki, majd héjastól vágja kis kockákra.

Elkészítés:
1. A húsdarabokat csepegtesse le, és serpenyőben a 2 ek. olajban erős tűzön süsse pirosra.
2. Adja hozzá a borókabogyót, és fedő alatt lassú tűzön kb. 1 órát párolja. Ha elfőne a leve, mindig kevés zöldséglevessel pótolja. Akkor jó, ha a hús könnyedén leválik a csontról. A húst vegye ki, óvatosan csontozza ki, rakja forró tálra, és tartsa melegen.
3. A visszamaradt léhez adja az almát, egy kanál levest, engedje fel az almalével, és a felére sűrítse be. Öntse a húsdarabokra, és azonnal tálalja. Párolt rizs illik hozzá.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 adag: 924 kJ//220 kcal


[caption id="" align="alignright" width="280"] Paprikás nyúlsaláta
[/caption]Paprikás nyúlsaláta

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg zeller, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg piros és sárga húsú paprika, 2 ek. olaj, fél tk. mustár, 2 ek. citromlé, 1 dl száraz fehérbor, 3 zsályalevél, 1 ágacska rozmaring, 1 gerezd fokhagyma, 1 gerezd citrom, 1 babérlevél, 1 kis darab fahéj, 1 csokor petrezselyem, 5 szem bors, 80 dkg nyúlcomb, 4 ajókagyűrű (ringli), 1 ek. ecetes kapribogyó

Előkészítés:
A zellert tisztítsa meg, mossa meg, és kis darabokra vágja. A sárgarépát tisztítsa meg, és aprítsa fel. A hagymát tisztítsa meg, majd vágja karikákra és szálakra. A paprikát mossa meg, és szelje vékony csíkokra. Az olajat keverje össze a mustárral és a citromlével.

Elkészítés:
1. Forraljon fel 1 és fél liter sós vizet, öntse bele a fehérbort, adja hozzá a zsályát, a rozmaringot, a fokhagymát, a citromgerezdet, a babérlevelet, a fahéjat, a petrezselymet, a borsot, a hagymát, a sárgarépát, a zeller felét és a húst.
2. Fedő alatt lassú tűzön egy és fél órát főzze. A húst a főzőlében hagyja kihűlni, majd szedje ki, és kis darabokra vágja.
3. A húst keverje össze a maradék zellerrel, a paprikával, az ajókagyűrűvel és a kapribogyóval. Tálalás előtt öntözze meg a mustáros-citromos keverékkel.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 945 kJ/225 kcal


[caption id="" align="alignleft" width="280"] Gombás nyúlgerinc
[/caption]Gombás nyúlgerinc

Hozzávalók 4 személyre:
2 nyúlgerinc, 4 közepes nagyságú sampinyon- vagy vargányagomba, 1 csokor zsálya, 1 szál friss rozmaring, 1 diónyi vaj, 2 dl fehérbor, 4 ek. olívaolaj, 4 nagy szőlőlevél (ne legyen permetezett!)

Előkészítés:
A nyúlgerincet minden zsírtól és hártyától szabadítsa meg, és vágja egyforma nagyságú darabokra. A gombát tisztítsa meg, a szárát szeletelje fel. A zsályát és a rozmaringot vágja apróra. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) melegítse elő.

Elkészítés:
1. A húst sózza, borsozza, és a vajon pirítsa meg. Öntözze meg a fehérborral, adja hozzá a gombaszeleteket, és fedő alatt 20 percig párolja.
2. A gombák kalapját dörzsölje be az olívaolajjal, sóval, borssal, zsályával és rozmaringgal, burkolja egyenként olajjal megkent szőlőlevélbe, és zsineggel kösse át. A sütőben kb. 10 percig süsse, majd a zsineget óvatosan bontsa le róla.
A húsdarabokat szűrőlapáttal szedje deszkára, szeletelje fel, és forró tálra fektetve tartsa melegen.
3. A visszamaradt mártást turmixolja össze (ha kell, néhány kanál meleg vízzel hígítsa), és ízesítse utána. A húst a mártással öntse le, és a szőlőlevelekbe csomagolt gombakalapokkal körítve tálalja.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 1684 kJ/401 kcal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva