Inyencségek

2008.10.16. 18:35

Könnyű receptek olaszos hangulatban

Tésztaételeket ajánlunk a figyelmükbe ezúttal. Az alábbi receptek elkészítése a szokásosnál némleg több időt igényel; de megéri, mert a végeredmény megannyi különlegesség lesz.

Rados Virág

A tésztától nem kell félni. Igaz, nem a diétás koszt része, de mértékkel fogyasztva színesítheti a hétköznapok, sőt, az ünnepnapok gasztromiai palettáját. Az olasz gnocchi, valójában galuska krumpliból, lisztből, búzadarából készült tészta. Alábbi receptünkben azonban úgynevezett égetett tésztából készül, amitől extrakönnyűvé válik.

A lasagnát készen kapható, hűtött, illetve szárított lasagnalapokból is készítheti a háziasszony, de sokkal finomabb lesz, ha otthon gyúrt tésztából állítja össze. Igaz, a munka kissé időigényes, de megéri legalább egyszer kipróbálni. A családtagok megnyalják majd utána mind a tíz ujjukat, és hálát rebegnek.

A cannelloni nevét talán nem mindenki hallotta még. Ez nem más, mint egy vastag tésztatekercs, melyek különböző ragukkal megtöltve sütőben aranybarnára pirítanak Egy nagy tál saláta kíséretében mennyei ebéd vagy vacsora válhat belőle.

[caption id="" align="alignleft" width="210"] Párizsi gnocchi
[/caption]Párizsi gnocchi

Hozzávalók:
a gnocchihoz: csipetnyi reszelt szerecsendió, 4 dkg vaj, só és őrölt bors, 1 1/4 dl víz, 6,5 dkg liszt, 2 simára kevert tojás, 2 dkg reszelt sajt
a mártáshoz: 2 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 1/4 liter tej, 10 dkg összevagdalt sonka, 5 dkg reszelt ementáli sajt, só és őrölt bors

Elkészítés:
1. A gnocchihoz a vizet 3 dkg vajjal, szerecsendióval, sóval, borssal forralja fel, és állandóan kevergetve szórja bele a lisztet. A tűzön addig kevergesse, amíg az edény falától el nem válik, majd langyosra hűtve a tojásokat apránként dolgozza bele. A sajtot is hozzáadva verje simára. A besamelmártáshoz a lisztet a vajon pezsegtesse meg, és a tejjel felengedve, állandóan keverve főzze mártássá. A tűzről lehúzva adja hozzá a sonkát meg a sajtot, és sózza, borsozza meg.
2. A sütőt 160 fokra (gáz 2. fokozat) melegítse be. Egy nagy fazékban forraljon sós vizet. Egy tálban készítsen mellé hideg vizet. A tésztát töltse habzsákba, és nyomja a sós vízbe, 2,5 centiméterenként késsel vágja el, hogy csinos darabokat kapjon. Amikor a kis tészták a víz színére jöttek, még fél percig forralja, és szűrőlapáttal a hideg vízbe szedje át. Onnan rakja át konyharuhára, itassa le.
3. Egy tűzálló tálat a maradék vajjal kenjen ki, és sóval, őrölt borssal hintsen meg. A besamelmártás negyedét öntse bele, és a gnocchikat a többi mártással rétegezve rakja bele. A tetejére mártás kerüljön. A sütőben 10 percig süsse, majd a hőfokot 200 fokra növelje, és a gnocchok tetejét szépen pirítsa meg.

Összeállítás. 30 perc
Főzés-sütés: 40 perc
4 személyre előételnek

[caption id="" align="alignleft" width="207"] Klasszikus lasagna
[/caption]Klasszikus lasagna

Hozzávalók:
olívaolaj, 1 kg darált marhahús, 1 nagy, összevagdalt vöröshagyma, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 1/4 dlvörösbor, 8 tört fokhagymagerezd, 4 (45 dkg-os) paradicsomkonzerv a levével együtt turmixolva, 4 friss kakukkfűág, 1 babérlevél, 65 dkg ricotta sajt, 1 dl tejszín, 4 tojás, só és őrölt bors, 40 dkg felszeletelt mozarella sajt, 5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt
a tésztához. 40 dkg finomliszt, 1 kiskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, 4 simára kevert tojás

Elkészítés:
1. A darált húst 2 evőkanál olívaolajon 10 percig kevergetve pirítsa, majd szűrőlapáttal szedje tálra. Visszamaradt levébe még egy kevés olajat öntsön, és a hagymát 5 percig párolja benne. A paradicsompürét keverje bele, 1-2 percig süsse, és a borral felengedve, fokhagymával, kakukkfűvel, babérlevéllel fűszerezve adja hozzá a paradicsomot és a darált húst.
2. A tésztát 1-2 milliméter vastagra és 4 akkora négyszögetletű lappá nyújtsa, amekkora tálban sütni fogja. A lapokat egyenként, sóval, olajjal ízesített vízben 1-2 percig főzze, majd konyharuhára egymás mellé fektesse. A ricotta sajtot szűrőbe töltve csepegtesse le, majd a tejszínnel és a tojásokkal simára keverve sózza meg, borsozza meg. A sütőt 190 fokra (gáz 5. fokozat) melegítse be.
3. A vagdalthúskeverék negyedrészét egy mély tűzálló tálba terítse, és az első tésztalapot fektesse rá. A ricottakrém egyharmadával kenje meg, majd ismét hús, tészta és sajtkrém következik. Ezt addig folytassa, amíg a hozzávalókból tart, a negyedik tésztalapot borítsa a tetejére. A mozarella-szeletekkel fedje be, és a sütőben 45 percig süsse. Tálalás előtt 20 percig pihentesse.

Összeállítás: 1 óra + 20 perc pihentettés
Főzés-sütés: 2 óra 15 perc
10-12 személyre

[caption id="" align="alignleft" width="214"] Cannelloni
[/caption]Cannelloni

Hozzzávalók:
3 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál tej, 2 dkg vaj, 1 összevagdalt vöröshagyma, 10 dkg sovány sertéshús, 16 dkg csirkemell-hús, 4 evőkanál főzőtejszín, 1 nagy csokor összevagdalt petrezselyem, 3 dkg reszelt parmezán jellegű sajt, 1 simára kevert tojásfehérje, 3 dkg összevagdalt nyers sonka, só és őrölt bors, oregano, 12 db canelloni
a mártáshoz: 6 dkg vaj, 4 dkg finomliszt, 1/2 liter tej, 7 dkg reszelt edámi sajt

Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra (gáz 4. fokozat) melegítse be. A morzsát a tejben áztassa meg. A hagymát a vaj felén fonnyassza meg. A kétféle húst darálja meg, vagy vágja nagyon apróra. A morzsával, a tejszínnel, a petrezselyemmel, a sajttal meg a tojásfehérjével keverje össze, és a sonkát meg a hagymát is adja hozzá, sóval, borssal, 1-2 kiskanál oreganóval fűszerezze.
2. A húsmasszát habzsákkal vagy kiskanállal tömködje a tésztatekercsek (cannellonik) üregébe.
3. A mártáshoz a lisztet a vaj másik felén pezsegtesse meg, és a tejjel apránként felengedve, kevergetve főzze mártássá. A sajtot is adja hozzá, és a maradék vajat dobja bele. Egy 20x30 cm-es mély túzálló tál aljára öntsön egy vékony réteg mártást, és fektesse bele a megtöltött canellonikat. Rétegenkéént a mártással kenje meg, és a maradék mártást öntse a tetejére. Lefedve a sütőben süsse, majd a fedőt levéve 15-20 percig még hagyja a sütőben, hogy a teteje szépen megpiruljon.

Tipp: A húst maga is megdarálhatja, de még egyszerűbb, ha az üzletben darált húst vásárol. Nemcsak sertés- és csirkehús keverékéből készítheti, de marha- és csirkehúst, illetve sertéshússal kevert marhahúst is vehet hozzá.

Összeállítás: 50 perc
Főzés-sütés: 55 perc
4 személyre

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva