Inyencségek

2008.12.19. 06:00

Különleges menüajánlat az ünnepre

A halászlé, a töltött káposzta vagy a bejgli nem hiányozhat szenteste a menüből. Az ünnep második napján azonban kerülhetnek más ínyencségek az asztalra.

Árvay N. Tivadar

Nem kell szakítani a hagyománnyal, hiszen a karácsonyi hangulathoz a megszokott fogások is hozzájárulnak. A halászlé, a töltött káposzta, a rántott hal, a mákos és a diós bejgli nem hiányozhat az asztalról. Persze, nem csak az ízük, hanem a jelentésük miatt sem. A hal ikrája a termékenység, a mák pedig a bőség jelképe. A második-harmadik napra viszont érdemes újabb pazar lakomákat összeállítani, amelyekben szerepelhetnek a megszokott alapanyagok néhány különlegességgel kiegészítve.

Igazán pikáns első fogás lehet a konyakos raguleves gesztenyével bolondítva. A forró és tartalmas étel különösen jól eshet kiadós séta után. Könnyű folytatása a menüsornak a párolt halfilé, amit a fehérbor tesz zamatossá. S hogy a mákos és diós finomságokat ne unja meg a család, zárja a sort egy gyümölcsös-túrós sütemény!

Az alábbi receptsor elkészítése nem is tart sokáig, ám a hozzávalókat érdemes beszerezni az ünnep előtt. A lakoma mellé könnyű fehér- vagy desszertbort kínáljon!

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Fotó: Kiskegyed Konyhája
[/caption]Gesztenyés-konyakos raguleves
Hozzávalók 4 adaghoz: 30 dkg borjúhús, 5 dkg hagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg tisztított gesztenye, 1 dl tejszín, 1 dkg liszt, 2 ek. olaj, só, őrölt fehérbors, 0,5 dl konyak, petrezselyem
Elkészítés: 1. A megmosott, leszárított húst vágja apró kockákra! Tisztítsa meg a hagymát és a répát! 2. Futtassa meg olajon a finomra vágott hagymát! Tegye rá a húst és pirítsa fehéredésig! Sózza, öntsön alá kevés vizet, és párolja 20 percig! 3. Amikor a hús puha, szórja rá a kockákra vágott répát és a negyedelt gesztenyéket! Borsozza, és lefedve párolja tovább még 10–15 percig! Ha a hús teljesen puha, szórja meg liszttel, keverje el, és engedje fel 5–6 deciliter vízzel! Forralja össze, ízesítse! Ha kiforrt, öntse bele a konyakot, és a tejszínt! Szórja meg petrezselyemmel, és azonnal tálalja!
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 272 kcal

 

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Fotó: Kiskegyed Konyhája
[/caption]Fehérboros párolt halfilé
Hozzávalók 4 adaghoz: 60 dkg halfilé, 3 dkg vaj, 10–10 dkg póréhagyma, sárgarépa és cukkíni, 2 babérlevél, 2 dl fehérbor, 1 tojássárgája, 1 tk. étkezési keményítő, 0,5 dl tejszín, só
Elkészítés: 1. Tisztítsa meg a halszeleteket! A zöldségeket vágja vastagabb karikákra! Tegye egy nagy edénybe (amelyben a halak elférnek) a sárgarépát, a babérlevelet, s két deciliter vízzel és sóval öt percig főzze! Szórja rá a többi zöldséget, és várjon 2–3 percet, hogy kijöjjenek az ízek! 2. Öntse bele a bort, és tegye bele óvatosan a halszeleteket is! Kíméletesen főzze 5–10 percig fedő alatt, majd emelje ki a szeleteket! Szedje ki, s ha kell, sózza meg a zöldségeket, majd morzsolja rá a vaj felét! Tartsa melegen! 3. Sűrítse be keményítővel a visszamaradt főzőlevet! Ízesítse és forralja ki! Dolgozza el a tejszínt a tojássárgájával, és gyakori kevergetés mellett öntse a mártásba! Vegye le a tűzről, szűrje át finom szűrőn, s keverje bele a maradék vajat! Tálalásnál a zöldségekre és a petrezselymes burgonyára fektesse a halszeleteket, és az egészet öntse le a mártással!
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 40 perc
1 adag: 326 kcal köret nélkül

 

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Fotó: Kiskegyed Konyhája
[/caption]Citromos-túrós szelet
Hozzávalók a tésztához (14 szelet): 4 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 6 dkg vaj. A krémhez: 50 dkg krémes túró, 2 citrom, 8 dkg aszalt barack, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszínből kemény hab, 1 cs. zselé fix
Elkészítés: 1. Válassza szét a tojásokat! A sárgáját a cukorral keverje krémesre vízgőz fölött! Adja hozzá az olvasztott vajat, és szitálja bele a lisztet! Keverje össze a kemény habbá vert tojásfehérje harmadával! Ha kész, dolgozza bele a maradék fehérjét is, és húzza el papírral borított sütőlapon 20x10 centiméteres nagyságra! 2. Süsse 180 fokos sütőben 10–15 percig! Vegye ki, és pihentesse negyedórát, majd fordítsa át, és húzza le a papírt! Tegye a túrót egy tiszta konyhai törölgetőbe, és egy-két órán át csöpögtesse! A lecsepegtetett túrót keverje el a cukorral, a reszelt citromhéjjal, az apróra vágott barackkal, a kemény tejszínhabbal és a fixszel! A krémet kenje a lapra! Díszítheti friss gyümölcsökkel, és egy óra pihentetés után kínálja!
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 90 perc
1 szelet: 255 kcal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva