Nincs megállás

2024.07.06. 15:37

A magyar kormányfő folytatja békemisszióját (videó)

Moszkvai békemissziója után Orbán Viktor miniszterelnök a Weltwoche riporterének a repülőn nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "a következő héten lesz néhány találkozóm, amelyek ugyanilyen meglepőek lesznek” – írja a Magyar Nemzet. A lap arról is beszámolt, hogy a lengyel médiában óriási visszhangot keltett a magyar miniszterelnök moszkvai látgatása és találkozója Vlagyimir Putyinnal. Az MTI arról tudósított, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) párt parlamenti (Bundestag-) frakciója üdvözölte szombaton Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrajnai béke érdekében tett erőfeszítéseit.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

Én vagyok most az egyetlen nyugati vezető, akinek esélye van arra, hogy egyszerre tárgyaljon Kijevvel és Moszkvával

– mondta el az interjúban Orbán Viktor. A miniszterelnök arra emlékeztette az újságírót, hogy „az interjú alatt a fronton minden percben legalább egy tucat fiatal srác hal meg”.

A magyar miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy több mint két éve egyetlen nyugati vezető sem folytatott közvetlen beszélgetést Vlagyimir Putyinnal. Orbán Viktor célja az volt, hogy közvetlenül az orosz elnöknek tegye fel kérdéseit. 

Mint elmondta, három fontos kérdésre kereste a választ.

 Az első kérdés az volt, Vlagyimir Putyin mit gondol a meglévő békejavaslatokról? És mit gondol azokról a tárgyalásokról, ahol csak az egyik, az ukrán fél van jelen.

Azt mondta, hogy nyilvánvaló, hogy valódi tárgyalásokra nem kerülhet sor mindkét fél részvétele nélkül

– tette világossá az orosz elnök Orbán Viktorral folytatott beszélgetésben.

A második kérdésem az volt, elnök úr, hogyan látja az esélyét annak, hogy egy rövid, korlátozott tűzszünet hamarabb létrejöjjön, minthogy a valódi béketárgyalások megkezdődhessenek?

– mondta el a magyar kormányfő.

Erre azt mondta, hogy nem optimista ezzel kapcsolatban. Zelenszkij azt mondta, hogy nem optimista, mert az oroszok ezt az ukránok ellen használnák fel. Putyin azt mondta, hogy az ukránok Oroszország ellen használnák fel.

És a harmadik kérdés az volt, hogy van-e elképzelése Oroszországnak „vagy akár terve, hogy hogyan fog kinézni Európa biztonsági felépítése, ha a háborúnak vége”.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Orbán Viktor moszkvai békemissziója nagy sajtóvisszhangot keltett Lengyelországban

Legfelsőbb szintű hivatalos nyilatkozatok azonban csak elvétve hangoztak el. Lengyelország köztudomásúlag Ukrajna egyik legfőbb támogatója és a balti államokkal együtt Oroszország vezető európai ellenfele – írja a Magyar Nemzet.

A cikk idézi Malgorzata Paprockát, az államfői hivatal vezetőjét, aki bírálta a magyar kormányfő moszkvai útját és találkozóját Putyinnal. „Valamennyien tudjuk, hogy milyen különleges helyzetben van Magyarország az energetikai függősége és Oroszországgal fenntartott szoros együttműködése miatt” – jelentette ki a Polsat News televíziós hírcsatornának nyilatkozva. „De úgy véljük, ez nem elegendő érv az európai szolidaritás megtörésére” – tette hozzá.

Paprocka amiatt is bírálta a magyar miniszterelnököt, hogy senkinek sem beszélt a terveiről moszkvai látogatása előtt. Emellett a hivatalvezető leszögezte, hogy béketárgyalások kizárólag Ukrajna részvételével történhetnek, és csakis olyan feltételekkel, amelyeket a kijevi hatóságok elfogadnak.

Semmi kétség, hogy Orbán miniszterelnök valamiféle békemegállapodást szeretne elérni, vagy legalábbis megtenni az első lépéseket ebben az irányban, hiszen előzőleg Kijevben járt. Sohasem titkoltuk, hogy nézetkülönbségek vannak köztünk az ukrán kérdésben

– hangsúlyozta Jaroslaw Kaczynski, a korábbi kormányzó, jelenleg ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy sajtóértekezleten. 

A wPolityce.pl konzervatív hírportál azt hangsúlyozta, hogy Magyarország egyike azoknak a kevés számú országoknak, amelyek mindkét hadviselő féllel kapcsolatot tartanak, és szintén kiemelte Orbán Viktornak azt a kijelentését, hogy a magyar elnökség legfontosabb feladatának a békéért folytatott küzdelmet tekinti, és hogy ez a béke diplomácia és a kommunikációs csatornák nyitva tartása nélkül nem érhető el. 

A cikk folytatásáért kattintson IDE. 

A német AfD parlamenti frakciója üdvözölte Orbán Viktornak a béke érdekében tett erőfeszítéseit

Az Alternatíva Németországért (AfD) párt parlamenti (Bundestag-) frakciója üdvözölte szombaton Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrajnai béke érdekében tett erőfeszítéseit.

„Magyarország mutatja az utat azáltal, hogy a konfliktus közvetlen szereplőivel tárgyal uniós elnöksége első napjától fogva. Ez volt az AfD parlamenti frakciójának alapvető követelése a háború kezdete óta” – hangsúlyozta Matthias Moosdorf, a német ellenzéki párt parlamenti csoportjának külügyi szóvivője.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor az egyedüli európai uniós vezető, akinek még élő kommunikációs kapcsolata van Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
„Az AfD frakciója üdvözli, hogy a legmagasabb európai uniós szintről vetik föl egy béketárgyalásokat célzó mielőbbi tűzszünet lehetőségét. Orbán ezzel mindenekelőtt olyan háborús uszítókként leplezte le az EU-t és tisztségviselőit, amely, illetve akik nem uniós érdekből cselekszenek” 

– fogalmazott Moosdorf. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva