Európai Unió

2024.07.06. 14:56

Szerb elnök: Szerbia Európa része, és nem is akar máshová tartozni

Szerbia Európa része, nem tud és nem is akar máshová tartozni, Szerbia számára az egyetlen járható út az európai út - mondta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök péntek este Belgrádban, ahol Magyarország belgrádi nagykövetsége szervezett fogadást a magyar soros EU-elnökség alkalmából.

MW

Aleksandar Vucic szerb államfő

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Andrej Cukic

A szerb államfő megköszönte Magyarország támogatását, és meggyőződésének adott hangot, hogy jó együttműködés a jövőben is folytatódik. "Szerbiában Önök igaz barátra leltek, és mindig is igaz barátaik maradunk. Nem felejtjük el a jó dolgokat, még ha azt is mondják, hogy a politikában a hála tart a legrövidebb ideig" 

- húzta alá.   

Hozzátette: Szerbia az Európai Unióval együtt szeretné építeni a jövőjét, Brüsszelt csak arra kéri, hogy tisztelje ezt az országot úgy, ahogyan azt Budapest is teszi, és ezt Szerbia meg fogja hálálni. "Mindenkit - aki nem mindig ért egyet vagy elégedett Szerbia álláspontjával - arra kérek, hogy értse meg, mi szuverén, önálló állam vagyunk, és néha szeretjük kifejteni a gondolatainkat. Lehet, hogy másnak nincs erre igénye, de nekünk, szerbeknek, van" - fogalmazott a szerb államfő.   

Aleksandar Vucic köszönetet mondott Magyarországnak azért, mert nem fél a békéről beszélni, ami jelenleg Európában nem igazán népszerű gondolat.   

Sokaknak fog eszükbe jutni ez a szó, amikor rájönnek, hogy okosabb lett volna időben beszélni erről, nem akkor, amikor már komolyra fordulnak a dolgok. Ezért gratulálok Orbán Viktor miniszterelnök és az Önök kormánya bátorságához, hogy mer a békéről beszélni 

- mondta, hozzátéve: ő maga is sokszor igyekezett a békéről beszélni, mert úgy gondolja, arra van a leginkább szükség, habár az egyelőre nem látszik, hogyan lehetne elérni. 

Emanuele Giaufret, az Európai Unió szerbiai küldöttségének a vezetője kiemelte: a magyar uniós elnökség új lendületet adhat az EU bővítési folyamatának. Reményét fejezte ki, hogy a következő hat hónap során Szerbia jelentős előrelépést tud elérni. Ehhez kemény munkára és politikai elkötelezettségre van szükség - fűzte hozzá.   

Magyarország belgrádi nagykövete is Szerbia európai integrációjának felgyorsításáról beszélt. Magyar József közölte: Budapest azt szeretné, ha mihamarabb új csatlakozási fejezetcsomagot nyitnának meg Szerbia és az Európai Unió között, és ha a stagnáló fejezetekkel kapcsolatban is megindulnának a tárgyalások. Hozzátette: Magyarország szeretne hozzájárulni a Nyugat-Balkán nyitott kérdéseinek  megoldásához, ebben pedig igazán fontos, baráti és stratégiai partner Szerbia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva