Orosz–ukrán háború

2024.10.05. 12:31

Újabb ukrán falu bevételéről számolt be az orosz védelmi tárca

956. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán tűzoltók megpróbálják eloltani a lángokat egy légitámadást követően a kelet-donyecki Kosztyantyinivkában

Forrás: AFP

Fotó: Roman PILIPEY

Hazarendelték Oroszország amerikai nagykövetét

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete befejezte küldetését az Egyesült Államokban, és hazatér Moszkvába. Az orosz nagykövetség tájékoztatása szerint Antonov repülőgépe helyi idő szerint 15 órakor (moszkvai idő szerint 22 órakor) indul Washingtonból – írta meg a TASZSZ hírügynökségre hivatkozva a Magyar Nemzet.

Antonov 2017 augusztusa óta töltötte be a nagyköveti pozíciót az USA-ban, egy rendkívül feszült időszakban az orosz–amerikai kapcsolatok történetében. Hazarendelése újabb jele lehet a két ország közötti diplomáciai feszültségek fokozódásának.

Russian Ambassador To The U.S. Anatoly Antonov Participates In A Discussion At The Woodrow Wilson Center
Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete
Fotó: Mark Wilson / Forrás: Getty Images via AFP

Újabb ukrán falu bevételéről számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a Donyeck megyei Zselanne Druhe falut – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A tárca a Telegramon közölte, hogy szombatra virradó éjjel tíz ukrán drónt semmisített meg a légvédelem három orosz régióban: hetet a belgorodi, kettőt a kurszki és egyet a voronyezsi területen.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az elmúlt nap alatt a kurszki régióban az ukrán hadsereg több mint négyszáz embert veszített, 17 ukrán katona pedig megadta magát. Az orosz erők megsemmisítettek a térségben egyebek mellett 16 páncélozott járművet – köztük egy harckocsit –, valamint öt tüzérségi fegyvert – köztük egy francia gyártmányú Caesar és egy ukrán fejlesztésű Bohdana önjáró löveget –, egy elektronikus hadviselési állomást, egy mérnöki akadályelhárító és egy páncélozott mentőjárművet. A tárca hozzátette, hogy augusztus eleje óta Kurszk megyében az ukrán fegyveres erők több mint 20 650 katonát veszítettek.

A minisztérium arról is beszámolt, hogy az orosz légi és rakétaegységek az északkelet-ukrajnai Szumi régióban ukrán katonai célpontokra mértek csapást.

 

Robert Fico Moszkvába készül

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke nemrégiben kijelentette, hogy ha a konszolidációs csomaggal kapcsolatos észszerűtlen javaslatok merülnének fel, vagy a koalíciós partnerek támogatása meginogna, akkor a konszolidációs szavazását a kormány iránti bizalmi szavazással kapcsolná össze. „

Már korábban is tettünk hasonló lépéseket, amikor fontos törvényjavaslatokat kötöttünk össze a kormány megerősítésével

 – emlékeztetett Fico egy televíziós interjúban.

A koalíció belső feszültségei ellenére Fico hangsúlyozta, hogy igyekszik békét teremteni a Hlas és az SNS közötti vitákban. A miniszterelnök arra is kitért, hogy a kormány helyzete nem tekinthető válságosnak: – Sem a parlament, sem a kormány működése nem került veszélybe. Minden tervezett intézkedést elfogadtunk – mondta. Fico szerint az új egészségügyi miniszter a Hlas párt dolga, amelyhez ez a poszt tartozik.
A szlovák miniszterelnök  jövőbeli tervei között szerepel, hogy részt vesz a második világháború 80. évfordulójának ünnepségén Moszkvában– írja a Magyar Nemzet.

Ki akadályozza meg, hogy jövőre, amikor a második világháború befejezésének 80. évfordulója lesz, ne menjek el egy moszkvai béketüntetésre? Azt hiszem, megyek. És miért ne mennék?

– válaszolta kérdésre.

 – Mi köze ennek a jelenhez? – tette hozzá.

A háború ellenére idén is zsidó zarándokok ezrei érkeztek Ukrajnába a vallási ünnepre

Az Oroszország ellen vívott háború ellenére idén is külföldi zarándokok ezrei vettek részt Ukrajnában a rós hasánához, a zsidó újévhez kapcsolódó ünnepségeken a hét végén – jelentette be Irina Ribnicka, a közép-ukrajnai Umanyba érkező zarándokokat segítő Történelmi és Kulturális Központ igazgatója.

A Cserkaszi megyében, az ukrán fővárostól 200 kilométerre délre fekvő kisvárosba hagyományosan a braclavi Nahman rabbi – az ortodox hászid mozgalmat alapító Báál Sém Tov rabbi dédunokájának – sírjához zarándokolnak el az imádkozni vágyók.

A zarándokokat segítő központi igazgatója az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy idén ismét sokan jöttek az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és európai országokból, de a 80 százalékuk Izraelből érkezett már napokkal az ünnepségek kezdete előtt.

A biztonsági kockázatokkal kapcsolatos ukrán és izraeli diplomáciai figyelmeztetések ellenére tavaly és idén is mintegy 35 ezer zsidó utazott Umanyba, köztük ötezer gyermek.

Rosh Hashanah, The Jewish New Year, In Uman Amid Russia Continues The War In Ukraine
Zsidó zarándokok  a közép-ukrajnai Umanyba
Fotó: Maxym Marusenko / Forrás: NurPhoto via AFP

Móse Reuven Azman rabbi, az ukrajnai zsidó közösség egyik vezető személyisége arról nyilatkozott, hogy a háború jelentette biztonsági kockázatok miatt ezúttal is felszólították a nemzetközi zarándokokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába. 

A háború kezdete óta „minden évben az izraeli televízióban és rádióban is felszólítom a zarándokokat, hogy ne jöjjenek Ukrajnába. Elsődlegesnek tartom az emberek életét” – fogalmazott.

Mivel idén a Közel-Keleten is rendkívül feszült a helyzet – Izrael hadműveleteket folytat a palesztinok lakta Gázai övezetben és Libanonban is –, a hívők számára újabb nehézségek keletkeztek az ukrajnai utazások szempontjából. Ráadásul Ukrajna már 2022 februárjában lezárta a légterét, így az utazók csak más közlekedési módokat választva tudnak eljutni Umanyba.

Az Ukrajnai Zsidó Közösség szerint körülbelül tizennégyezer zarándoknak idén nem is sikerült eljutnia céljához.

Irina Ribnicka azt is elmondta, hogy a háború kezdete óta a hászid zsidók egyhangúlag támogatásukról biztosították Ukrajnát.

Az ukrán elnök a közelgő ramsteini találkozón mutatja be „győzelmi tervét”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni „győzelmi tervét” országa szövetségeseinek.

Bemutatjuk a győzelmi tervet, amely világos, konkrét lépéseket tartalmaz a háború igazságos befejezésére. Partnereink elszántsága és Ukrajna megerősödése az, ami megállíthatja az orosz agressziót 

– írta Zelenszkij szombaton az X-en.

Október 12-én az amerikai légierő ramsteini támaszpontján tartják következő magas szintű találkozójukat az Ukrajnát támogató országok, köztük a NATO valamennyi tagállama. Az ülést Joe Biden amerikai elnök irányítja majd.

Az ukrán légierő közölte, hogy szombatra virradó éjjel Oroszország három H-59-es és H-69-es levegő-föld rakétával, valamint 13 drónnal hajtott végre támadást Ukrajna ellen az oroszországi kurszki régióból és a megszállt Krím félszigetről. A légvédelem három drónt lelőtt a dél-ukrajnai Odessza térségében, tíz drón pedig „eltűnt” az ország északi és déli részén. A közlés szerint az elektronikus hadviselési rendszereknek köszönhetően a rakéták sem érték el céljukat.

Jurij Ihnat, a légierő szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy az orosz hadsereg az iráni gyártású Sahid drónok mellett egyre gyakrabban használ ismeretlen típusú drónokat is. Szavai szerint ezek többségét az ukrán elektronikus hadviselési rendszerek hatástalanítják, és anélkül zuhannak le, hogy kárt okoznának. Megjegyezte, hogy az éjjel lelőtt három drón Sahid típusú volt, az elveszett tíz pedig valószínűleg más típusú. Azt mondta, hogy Oroszország egyre gyakrabban vet be olcsó drónokat, köztük az általa gyártott Gerbera típust, amelyek három változatban készülnek: felderítő drón, kamikaze, illetve csali.

A déli Mikolajiv megye kormányzói hivatala szombaton közölte, hogy előző este az orosz erők ugyancsak levegő-föld rakétákkal mértek csapást a megyeszékhely, Mikolajiv város infrastrukturális létesítményeire. A támadásban senki sem sebesült meg.

Az ukrán katonai hírszerzésnél a KyivPost hírportálnak elmondták, hogy a csütörtökön az orosz ellenőrzés alatti Donyeck város környékére mért ukrán rakétacsapásban több mint húsz ellenséges katona vesztette életét, köztük hat észak-koreai tiszt. Észak-Koreából azért érkeztek tisztek Ukrajna megszállt részébe, hogy konzultációkat folytassanak orosz kollégáikkal. Az ukrán támadásban további három észak-koreai katona megsebesült.

Jurij Belouszov, az ukrán főügyészség háborús bűntettek kivizsgálásával foglalkozó osztályának vezetője egy tévéműsorban elmondta, hogy az ukrán hatóságok tudomása szerint az orosz hadsereg eddig 93 ukrán hadifoglyot végzett ki a harctéren. Szavai szerint hivatala az ukrán hadifoglyok kivégzésének túlnyomó többségét – mintegy 80 százalékát – idén jegyezte fel. Kitért arra, hogy csütörtökön Telegram-csatornákon terjesztettek egy friss videófelvételt egy újabb ukrán katona kivégzéséről, ami miatt a főügyészség azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményezett az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU).

Valerij Zaluzsnyij újra szembeszáll Zelenszkijjel?

Valerij Zaluzsnyij, a ukrán hadsereg volt főparancsnoka egyértelműen kifejezte ellenérzéseit a 18–25 éves fiatalok sorozásával kapcsolatban. A londoni ukrán fiatalokkal folytatott találkozóján elmondta, hogy az ország jövőjét jelentő fiatal generációt csak végső esetben szabadna mozgósítani, hiszen ez korosztály a jövő letéteményese – tájékoztatott a zn.ua.

Zaluzsnyij szerint a 25 év alatti mobilizáció mindig is aggályos volt számára, még amikor a hadsereg élén állt akkor is, mert a fiatalok védelme az ország hosszú távú fennmaradásának záloga.

Az a generáció, amelyik most 18 éves, fogja megmenteni országunkat a következő évtizedekben

– hangsúlyozta.

Valerij Zaluzsnyij, a ukrán hadsereg volt főparancsnoka egyértelműen kifejezte ellenérzéseit a 18–25 éves fiatalok sorozásával kapcsolatban (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /HO/Ukrainian Presidential press-service " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Forrás: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

A háborús veteránok alkalmazásának nehézségeiről is beszélt, külön kiemelve, hogy a posztszovjet mentalitás miatt a idősebb katonákat nehezebb új kihívások elé állítani. Mint mondta, ezek az emberek gyakran másoktól várják a nehezebb, kockázatosabb feladatok elvégzését.

Mindemellett Zaluzsnyij elismeri, hogy fiatalság mozgósítására szükség lehet, de csak abban az esetben, ha az ország létezése kerül veszélybe.

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon 5549-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5923-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 40 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – áll a közleményben.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva