Egészség

2009.01.22. 06:05

A sör is szerepel a legegészségesebb élelmiszerek között

Egy német tanulmány szerint a sörnek és a sovány marhahúsnak is szerepelnie kell a legegészségesebb élelmiszerek listáján. Előbbi a magas vitamin- és ásványianyag-, utóbbi cink- és hisztidin-tartalmának köszönheti ezt. Íme a szerzők tízes listája, ami természetesen nem rangsort jelent!

ÁNT

Csipkebogyó A megfázás ősi gyógyszere, jó hatással van a vesére, fokozza a vizelet-kiválasztást.
Spenót A folsav és a vas forrása. Kismamáknak, vashiányosoknak kötelező! A folsav a férfiak egészséges hímivarsejt-termeléséhez is hozzájárul.
Tojás Sokáig a koleszterin forrásának tartották, de mára bebizonyosodott, hogy elengedhetetlen része az étrendnek. Koleszterint ugyan tartalmaz, de fontos lecitin-, zsírsav-, vitamin- és ásványianyag-forrás is.
Szója Rákellenes hatóanyagokban gazdag, véd a reumás betegségek és a diabétesz kialakulása ellen. Tele van fehérjével és esszenciális aminosavakkal.
Tengeri hal Omega-3 zsírsavja a szív és az erek őre. Jó hatással van az agyműködésre és az anyagcserére is. Jódtartalma a pajzsmirigyek működését serkenti.
Brokkoli C- és E-vitaminja, valamint A-provitaminja erősíti a sejteket a rákkeltő szabadgyökök támadása ellen. Erősíti az immunrendszert és véd a csontritkulás ellen.
Teafélék A feketetea fluoridtartalma erősíti a fogzománcot, gátolja a fogszuvasodást. A zöldtea aminosavjai erősítik az immunrendszert.
Sovány marhahús Javítja a bélműködést, véd a cukorbetegség ellen, és növeli a szervezet ellenálló-képességét. Cinkkel és hisztidinnel látja el a testet, amik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, illetve az idegrendszer működésében játszanak szerepet.
Sörélesztő Ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. A természetes élesztő alkotóelemei aktiválják a testben található „falósejteket”, melyek elpusztítják a vírusokat, baktériumokat.
Tej A csontok fejlődéséhez szükséges a tejtermékek kalciumtartalma. A csontritkulás megelőzésének legjobb fegyvere, de van benne tejfehérje, tejzsír, tejcukor, víz, illetve sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva