Száz meccs kispadon

2024.07.07. 19:14

Southgate lett a harmadik „százados” angol szövetségi kapitány

Gareth Southgate a 100. meccsén ült a kispadon az angol futballválogatott szakvezetőjeként, ezzel ebben a minőségében ő lett a harmadik angol, aki elérte ezt a mérföldkövet Walter Winterbottom (139) és Alf Ramsey (113) után – írja az MTI.

MW

Gareth Southgate, az angol csapat szövetségi kapitánya a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Anglia–Svájc mérkőzésen a düsseldorfi Merkur Spiel Arénában 2024. július 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A szakember  „századossá” válását az IFFHS emelte ki a németországi Európa-bajnokság Anglia–Svájc negyeddöntős meccse kapcsán, amelyet a szigetországiak az 1–1-et követő hosszabbítás után büntetőkkel nyertek meg 5–3-ra. 

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet vasárnapi összefoglalójában emlékeztetett rá, hogy Southgate-tel Anglia továbbra is veretlen az Eb-ken, 12 meccséből öt döntetlen mellett hetet megnyerve. Ez – holtversenyben Portugáliával – a második legjobb veretlenségi sorozat a kontinensviadalok históriájában, ebben a mutatóban Spanyolország tartja a rekordot 14 mérkőzéssel.

Az angolok sorozatban a negyedik világversenyen jutottak el legalább a legjobb nyolc közé, ebből háromszor az elődöntőben is pályára léphettek.

Svájcnak a mostani volt az ötödik negyeddöntős fellépése a világbajnokságokat és Eb-ket tekintve, s mint korábban, ezúttal sem tudott bejutni az elődöntőbe. Ugyanakkor 

Anglia 1968-at, 1996-ot és 2021-et követően negyedszer verekedte be magát a legjobb négy közé Európa-bajnokságon.

Az utolsó negyeddöntős párharca kitérve – amelyet Hollandia 0–1-ről fordítva nyert meg 2–1-re Törökország ellen szombat este –, az IFFHS azt emelte ki, hogy a németalföldiek hatodik alkalommal lettek Eb-elődöntősök. A találkozó érdekességeként azt jegyezte még meg a szervezet, hogy Törökország nyolc góljából négyet védők szereztek ezen az Európa-bajnokságon, Mert Müldür pedig a 11. öngólt jegyezte a 2024-es Eb-n, ami ebben a mutatóban új rekordot jelent a kontinensviadalok történetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva