Elismerő nyilatkozat

2024.07.06. 18:50

Cseh ANO: Orbán Viktor az egyetlen európai politikus, aki képes Zelenszkijjel és Putyinnal is tárgyalni

Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelenleg az egyetlen európai politikus, aki képes Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalni – jelentette ki Jaroslav Bzoch, európai parlamenti képviselő, a legerősebb cseh ellenzéki mozgalomnak, az Elégedetlen Polgárok Akciójának (ANO) az árnyék-külügyminisztere szombaton a Novinky baloldali hírportálnak nyilatkozva.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

„Ezt a (moszkvai) utat nem érdemes bírálni, mert Orbán Viktor az egyetlen, aki képes úgy Putyinnal, mint Zelenszkijjel tárgyalni” – mondta Bzoch, utalva a magyar miniszterelnök látogatására Putyinnál.

Putyint és Zelenszkijt bármilyen módon, de tárgyalóasztalhoz kell ültetni. Sajnos Orbánnak nem volt semmiféle mandátuma, a többi európai politikus bírálja (moszkvai) útját, így annak nem lesz nagy hatása

– véli az EP-képviselő.

 Az ANO hosszú távon azt az álláspontot képviseli, hogy a fegyverek Ukrajnába történő szállítása helyett jobb lenne a békéről tárgyalni, amit azonban az agresszor nem akar, és „ezt Orbán Moszkvában is hallotta” – mutatott rá.

A mozgalom a múlt vasárnap Bécsben Orbán Viktorral együtt bejelentette, hogy megalakítja a Patrióták Európáért pártcsoportot az Európai Parlamentben. Az ANO vezetői nyíltan üdvözölték Orbán Viktor útját Kijevbe, de a moszkvai úttal kapcsolatban egyelőre hallgatnak.

Orbán Viktor mindjárt az EU elnökség másnapján Ukrajnába utazott. Ezzel azt bizonyítja, hogy elsősorban Európa-párti politikus, mert Európa érdeke, hogy megállítsuk a gyilkolást és véget vessünk a háborúnak

– írta akkor Andrej Babis volt cseh kormányfő, az ANO elnöke az X közösségi portálon.

Az ANO a cseh CTK hírügynökségnek megküldött nyilatkozatában emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor elsőként Kijevet kereste fel, és rámutatott: „Ezzel világosan kifejezte Ukrajnával kapcsolatos álláspontját”.

A cseh ellenzéki mozgalom szerint Orbán Viktor nem titkolja, hogy keresi a béketárgyalásokhoz vezető utat, de ezt olyannak kell javasolnia, aki nem részese a konfliktusnak. 

Logikusan ez olyasvalaki lehet, aki képes mindkét féllel beszélni. És Orbán vitathatatlanul ez az ember

– áll az ANO nyilatkozatában.

A cseh kormánypárti politikusok bírálták Orbán Viktor moszkvai útját. Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a Novinkynek nyilatkozva azt mondta: Orbán Viktor Moszkvában sem Csehországot, sem az EU-t, sem Ukrajnát nem képviselte.

Bármiféle béketervet Ukrajnával kell megvitatni, ez megkerülhetetlen. A béke azonnal helyreállhat, ha a megszállók elhagyják Ukrajnát. Addig azonban gondoskodnunk kell régiónk biztonságáról

– mutatott rá nyilatkozatában a cseh külügyminisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva