Ukrán válság

14 órája

Orosz dróncsapások érték Kijevet és Odesszát – frissül

957. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Kosztyantynivka, 2024. október 5. Ukrán katonák egy lelõtt orosz harci repülõgép roncsánál a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Kosztyantynivkában, a forntvonal közelében 2024. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében. MTI/AP/Irina Ribakova

Forrás: MTI/AP

Fotó: Irina Ribakova

Cikkünk frissül

Nagyszabású beruházást ígért az Ukrajnával közös drónfejlesztésbe a holland védelmi miniszter

Nagyszabású, 400 millió eurós (mintegy 160 milliárd forint) beruházást ígért az Ukrajnával közös drónfejlesztésbe Ruben Brekelmans holland védelmi miniszter vasárnap Kijevben tett előre nem bejelentett látogatása során.

A tárcavezető egyben további F–16-os harci repülőgépek átadását ígérte a következő hónapokban.

A háború persze minden egyes nappal intenzívebbé válik, és Ukrajna egyre több dandárt állít fel, amelyeknek támogatásra és katonai felszerelésre van szükségük. Fenn kell tartanunk a támogatás folytonosságát

– hangoztatta Brekelmans.

BREKELMANS, Ruben
Ruben Brekelmans holland védelmi miniszter (k) Gijs Tuinman államtitkár (b) és Onno Eichelsheim holland vezérkari fõnök jelenlétében ismerteti a 2024. évi holland védelmi kiadásokról szóló jegyzék tartalmát az amersfoorti Bernhard-laktanyában 2024. szeptember 5-én
Fotó: Jeroen Jumelet / Forrás: MTI/EPA/ANP

Mint mondta, a közös drónfejlesztés ötvözni fogja Ukrajna újításait a holland szakértelemmel, hogy javítani lehessen a harctéren bevetett technológiákon.

Különböző típusú drónokra fogunk összpontosítani, így az inkább védelmi jellegű, megfigyelő drónok mellett a támadó drónokra is, mivel látjuk, hogy Ukrajnának szüksége van ezen támadó jellegű eszközökre katonai létesítmények ellen

– fűzte hozzá a holland tárcavezető.

Brekelmans hangsúlyozta, hogy a beruházni tervezett összeg felét Hollandiában fogják elkölteni, a fennmaradó részből pedig más országok mellett Ukrajnának is szánnak.

Hollandia eddig 10 milliárd euró értékű katonai támogatást ígért a kijevi vezetésnek, amiből eddig 4 milliárdot költött el.

Brekelmans Harkivban tett szombati látogatása nyomán azt mondta, hogy a város védelmének egyetlen módja az, ha Oroszország területén lévő katonai célpontokra mérnek csapást. A kijevi vezetés már hosszabb ideje próbálja rávenni nyugati szövetségeseit, hogy engedjék az általuk szállított fegyverekkel mélységi csapások végrehajtását.

Brekelmans közölte, hogy a Hollandia által átadott első F–16-osok már az ukrán légtérben tevékenykednek, míg a többi „a közelgő hónapokban, talán a jövő év elején kerül majd átadásra”. Hollandia összesen 24-et ígért az amerikai gyártmányú harci repülőgépekből. Hozzátette, hogy hazája alkatrészeket, üzemanyagot és fegyvereket is szállít a gépekhez, illetve igyekszik kiterjeszteni az ukrán pilóták kiképzését szolgáló programot is.

Beszélt arról is, hogy Hollandia különböző országokból beszerzett alkatrészek segítségével próbál összeállítani egy további Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnának, de gondjai akadtak néhány részegység beszerzésével. Hozzátette, hogy Ukrajna már használ egy Patriot radarállomást, amelyet Hollandia adott át, „három kilövőállást pedig hamarosan leszállítanak”.

Ukrajnába kerültek az oroszoknak szánt hadifelszerelések

A litván vámhivatal és a bűnügyi szolgálat munkatársai szeptemberben és októberben összesen négy alkalommal találtak az Oroszország exklávéja, Kalinyingrád és Moszkva között közlekedő vonat postakocsijában gyanús csomagokat.

 Az első csomagban valószínűleg katonai ruházat volt, köztük katonai nadrág – írja az Unian hírportálra hivatkozva a Magyar Nemzet.

A feltételezések szerint a felszereléseket a háborúban harcoló orosz fegyveres erőknek szánták.

Összesen öt katonai nadrágot koboztak el a csomagból az Európai Unió Tanácsának rendeletének megfelelően.

Október 1-jén ugyanezen a járaton, Kibartaiban egy másik csomagot foglaltak le, amelyben öt álcázóháló volt. További két csomagot, szintén álcázóhálókkal, amelyeket az orosz katonáknak szántak voltak, a szeptember 27–29-i vonatokban találtak meg.

A vámhivatal munkatársai elmondták, hogy a Kalinyingrádban működő különböző civil szervezetek tagjai szoktak felszerelést küldeni az orosz erőknek.

A teljes cikkért kattintson IDE!

Három frontszakaszról jelentett előretörést az orosz védelmi minisztérium

A hat ukrajnai frontszakasz közül háromról számolt be előretörésről vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A hadijelentés szerint Ukrajnában az orosz erők 18 ellentámadást vertek vissza, Kurszk megyében pedig négy ellentámadási és két, a határon át tervezett betörési kísérletet hiúsítottak meg. A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 1600 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál a számuk meghaladta a kétszázat.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy üzemanyagraktárt Odessza közelében, magában a kikötővárosban egy európai lőszert szállító konténerhajót kirakodást közben – a csapást Iszkander rakétával hajtották végre –, a Hmelnyickij megyei Sztarokonsztantyiniv repülőtérének infrastruktúráját, több drónirányító központot, négy lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és négy vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők három rakétáját, továbbá 68 repülőgép típusú drónt.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a kurszki régióba betörő ukrán erők az augusztus 6-án indított támadásuk során több mint 20 800 embert, 136 harckocsit, 66 gyalogsági harcjárművet, 98 páncélozott személyszállító járművet, 885 páncélozott harcjárművet, 584 gépkocsit, 171 tüzérségi löveget és 33 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy büntetőeljárást indított az ukrán 41. önálló gépesített dandár, a 103-as önálló területvédelmi brigád, valamint egyes félkatonai csoportok fegyveresei ellen két nő és egy férfi különös kegyetlenséggel elkövetett meggyilkolásának ügyében a kurszki régió Szudzsai járásában. A bűncselekmény 2024. augusztus 11-én történt.

Dróntámadások érték Kijevet és Odesszát

Orosz dróncsapások érték vasárnapra virradóra Kijevet és Odessza városát – közölte az ukrán légierő.

Az ország számos pontján órákig tartó légiriadó volt az éjszakai órákban. A ukrán légierő állítása szerint a 87 orosz drónból összesen 56-ot sikerült lelőni, további 25 pedig elektronikai zavarással semlegesítettek.

Az ukrán katasztrófavédelem szerint egy ember sebesült meg Odessza kikötővárosában, ahol raktárakban és teherautókban keletkeztek károk. Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője szerint a fővárosban nem voltak áldozatok, mivel – mint állította – az összes drónt lelőtték. 

Harkivban azonban egy ember életét vesztette, mert egy drón csapódott az autójába – ismertette Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója.

Orosz kézre került egy német Leopard 2 harckocsi 

Az orosz hadiipar legnagyobb vállalata, az Uralvagonzavod, bejelentette, hogy sikerült megszereznie egy eredetileg Ukrajnának szánt, szinte sértetlen állapotú német Leopard 2 harckocsit.

Az orosz mérnökök most a tank minden részletét alaposan átvizsgálják

– számolt be a Bulgarianmilitary.com.

Az Uralvagonzavod szeptember 30-án közzétett egy videót, amelyen a tank éjszakai szállítása látható. A felvételeken egy rendkívül jó állapotú harckocsi látható, amely valószínűleg harc nélkül került orosz kézre.

 Leopard most emelőkön pihen, és szakembereink már elkezdték szétszedni, hogy minden részletét alaposan megvizsgálhassák

– nyilatkozta az Uralvagonzavod szóvivője.

Az orosz mérnökök különös figyelmet fordítanak a páncélzatra, a tűzvezető rendszerre és a fegyverzetre, hogy értékes információkat nyerjenek a nyugati haditechnika egyik legfejlettebb modelljéről. A Bulgarianmilitary szerint a fejlemény komoly aggodalmat válthat ki a NATO-tagállamokban, hiszen a Leopard 2 jelenleg a világ egyik legmodernebb harckocsija. Most pedig az orosz szakértők közvetlen hozzáférést kapnak a nyugati haditechnika csúcsához.

Az elemzők szerint ez a helyzet jelentős előnyt biztosíthat az orosz hadsereg számára a jövőbeni fejlesztések terén.

Érdemes megjegyezni, hogy ez nem az első eset, amikor nyugati haditechnika orosz kézre került. A háború során eddig mintegy 15 Leopard 2 tankot zsákmányoltak az orosz erők, míg az ukránok tízet visszaszereztek ellentámadásaik során – emlékeztet a Mandiner.

Kijev megmenekült múlt éjjel, minden támadó drónt megsemmisítettek

A Kijevi Városi Katonai Adminisztráció tájékoztatása szerint az ukrán légvédelmi rendszerek hatékonyan reagáltak, és

sikeresen semlegesítették az összes orosz drónt,

amelyet az ukrán főváros légterében vagy annak peremterületein észleltek múlt éjjel – számolt be az Ukrajinszka Pravda nyomán a Mandiner.

Szerhij Popko, a katonai adminisztráció vezetője elmondta, hogy az orosz drónok több hullámban és különböző irányokból próbáltak bejutni Kijev légterébe.

A városban három alkalommal rendeltek el légiriadót, amelyek együttesen több mint öt órán át tartottak.

Minden egyes orosz drónt, amelyet Kijev fölött és környékén észleltek, sikeresen megsemmisítettek a légvédelmi erők és rendszerek. A drónok pontos számát és típusát a légierő fogja nyilvánosságra hozni

 – tette hozzá Popko.

Továbbá hangsúlyozta, hogy az előzetes információk alapján az akciónak nem voltak áldozatai és anyagi kár sem keletkezett az ukrán oldalon.

Több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 5594-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6899-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva